Vaikuta Facebook-julkaisun ulkoasuun Open Graph -tiedoilla

Uudet viimeisen hienot nettisivut vihdoin valmiit ja olet valmis julkistamaan sen maailmalle. Kirjoitat tai liität osoitteen Facebookin tekstikenttään ja klikkaat Julkaise.

Kauhuksesi huomaat, että julkaisuun ilmestyy joku aivan kamala kuva sivustoltasi tai kuva, jota ei pitäisi siellä edes olla tai joissain tapauksissa ei kuvaa lainkaan. Kuvan alle ilmestyvät tekstitkin ovat mitä kummallisempia litanioita eikä niissä ole myynnillisyyden palaakaan. Uudet upeat nettisivusi näyttäytyvät Facebookin sekasotkuna.

Tarkista sivustosi Open Graph -tiedot

Facebook hakee Graph eli OG-tiedoista Opens. Mikäli et ole tietojen eteen mitään, on data vain satunnaisia otoksia sivustoltasi. Facebook kehitti Open Graphin vuonna 2010. Sen tarkoitus on helposti löydettäviä, yhtenäisiä tietueita nettisivujen ja Facebookin välillä ja niiden avulla Facebook luo jokaisesta sivustosta samanmuotoisen julkaisun. Sittemmin myös muut sosiaalisen median alustat ovat ottaneet OG-tiedot hyötykäyttöön.

Tietoja haetaan ja näytetään sivustoilta tietyssä järjestyksessä. Järjestyksen ymmärtämällä voi päätellä, onko isommille muokkauksille tarvetta jokaisen sivun kohdalla vai näkyykö sivu oikein ns. perusasetuksilla. Esimerkiksi sivustosi näyttämä, Facebook-julkaisun yhteydessä näkyvä OG-kuva (og:picture) haetaan käyttäen seuraavaa järjestystä:

  1. Sinun asettamasi Facebook OG-kuva
  2. Artikkelikuva
  3. Muut sivulla käytetyt kuvat
  4. Kuva Embedly tai Getty -palveluista, jos niitä on käytetty sivustolla
  5. Oletusarvoinen lisäosan avulla asetettu OG-kuva (ohje tämän artikkelin lopussa)
  6. Ei kuvia = ei kuvaa

WordPress-sivuston Open Graph -tietojen muuttaminen Yoast SEO -lisäosan avulla

Asenna sivustollesi Yoast SEO -lisäosa ja ota se käyttöön https://www.zoner.fi/paranna-wordpress-sivuston-hakukonenakyvyytta-seo-lisaosan-avulla/ ellet ole jo asentanut sitä aiemmin. Keskitymme nimenomaan OG-tietojen muokkaukseen, mutta kannattaa tutustua linkin takaa myös muihin ominaisuuksiin that is lisäosan.

1. Yoast SEO -laatikko

Mene sivun muokkaustilaan ja etsi Yoast SEO -laatikko. Se on teemasta riippuen joko tekstieditorin ylä- tai alapuolella.

Laatikon vasemmassa reunassa näkyvät Yoastille tyypilliset liikennevalot, jakamisen ja asetuksia merkkaava rataskuvake. Klikkaa jakamisen kuvaketta.

2. Facebook-julkaisut

Syötä tiedot, jotka haluat näkyviin, kun ko. sivu jaetaan Facebookissa. Voit halutessasi määrittää Twitteriin omat tietonsa.

  • Facebook Title = Facebook-julkaisun otsikko.  Jos kohdan tyhjäksi Facebook tähän ko. sivun otsikon
  • Facebook Description = Otsikon alle tuleva teksti.  Jos kohdan tyhjäksi Facebook tähän ko. Tai sen puuttuessa osan sivun teksteistä sisältäen myös mm. Artikkelin päivämäärä- ja kirjoittajatiedot
  • Facebook Image = Julkaisun kuva.   Määritä, mikä kuva julkaisussa näkyy. Suosituskoko on 1200 x 630px. Jos kohdan tyhjäksi Facebook tähän artikkelikuvan tai satunnaisen, sopivan kokoisen kuvan sivustoltasi.

3. Tallenna muutokset

Lopuksi tallenna muutokset painamalla Päivitä painiketta.

WordPress-sivuston oletusarvoisen OG-kuvan asettaminen

Jos varmistaa, että sivustosi sivu näyttää jaettaessa parhaan mahdollisen kuvan, mutta et jaksa käydä jokaista sivua erikseen läpi, mikäli toista ei ole määritetty, voit asettaa sivustolle kuvan joka näytetään julkaisussa automaattisesti.

Simple Facebook OG Image https://fi.wordpress.org/plugins/simple-facebook-og-image/  on helppo ja yksinkertainen lisäosa, jonka avulla asetat ns. hätävarakuvan.

Lisäosan asentamisen jälkeen löydät lisäosan asetukset valikkokohdasta Asetukset — Simple Facebook OG Image.

Kohtaan Default Image ladataan oletusarvoinen OG-kuva ja Tallennetaan muutokset.

Spacious Graph -tietoja voi muokata avulla. Lisätietoja löytyy vaikkapa täältä http://ogp.me/

Kerro muutoksista myös Facebookille

Hakurobotit vierailevat sivustoilla kohtuullisen harvoin ja siksi tehdyistä muutoksista pitää ilmoittaa, jotta ne tulevat voimaan heti. Kutsu siis “raapijat” kylään käyttämällä Facebookin Sharing Debugger https://developers.facebook.com/tools/debug/sharing/ -työkalua.

Syötä sivustosi osoite kohtaan Enter an URL to view data that’s utilized when it’s shared on Facebook ja klikkaa Debug. Jos kyseessä on osoite, jota ei ole vielä jaettu Facebookissa, saat siitä ilmoituksen. Klikkaa ilmoituksesta nappulaa Fetch New Information.

Ja tiedot, jotka Facebookilla on sivustostasi tällä hetkellä. Kuinka kauan edellisestä tietojen tarkistuksesta was Scraped on by Kohdasta Time on. Klikkaa Scrape Again saadaksesi Facebookin hakemaan tiedot uudestaan.

Sivu päivittyy ja nyt tietojen pitäisi vastata juuri tekemiäsi muutoksia. Tee Scrape again aina kaikkien muutosten jälkeen, niin uusissa Facebook-julkaisuissa on varmasti oikeat tiedot. Näy vanhoissa, ennen muutoksia tehdyissä julkaisuissa.

The article Vaikuta Facebook-julkaisun ulkoasuun Open Graph -tiedoilla appeared on Zoner Web Hosting.